8.5.2011

Tomaatteja kasvihuoneeseen


Ensimmäiset tomaatintaimet siirsin kasvihuoneeseen 3. toukokuuta. Amppelitomaatit Gnom (takana amppeleissa) ja Tiny Tim't (edessä sinisissä ämpäreissä).


Rakensin seinustoille 50 cm leveät laverit. Valkoisissa ämpäreissä on Bloody Butcher -pensastomaatteja. Tomaatteja tulee varjella Satu-koiran ruokahalulta.


Bloody Butchereissa on jo useita raakileita. Kuvassa näkyy myös varjostustekstiili, jonka viritin eteläseinustalle. Kasvihuone käy kyllä kuumana. Nytkin (08.05.2011 klo 12:20) ulkona on varjossa 16,6 °C, pilvetön taivas, kasvihuoneessa ovi ja kattoluukku täysin auki ja lämpötila 27,6 °C, ilmankosteus 18%. Täytys vissiin tehdä jotain.


7. toukokuuta istutin 7 kpl Harzfeuer -kasvihuonetomaatteja ja 2 kpl Incas pensastomaatteja Biolanin kasvusäkkeihin.


Kastelua varten laitoin Tropf Blumat -systeemin. Noita porkkanoita on minulla varattu yhteensä 24 kpl.


Kastelujärjestelmälle tulee vesi kuvasssa näkyvään 10 l säiliöön 200 l muovitynnyristä, joka on viereisessä vajassa. 10 litran säiliöstä lähtee putket Tropf Blumat'hin; lisäksi säiliöstä saa laskettua hanasta vettä vaikkapa kastelukannuun. Säiliön yläpuolella näkyy lämpömittarin lähetinyksikkö; voin tarkkailla lämpötilaa ja kosteutta sisältä. Oikeassa reunassa on sähköpistoke ja sen vieressä digitaalilämpömittari.

Kasvihuonetta on lämmittänyt öisin termostaattiohjatulla puhallinlämppärillä. Lämppäri on lattialla ja asetus on 8 °C; Radiolähetinlämpömittari on tällöin näyttänyt noin 13 astetta. Yön ulkolämpötila on käynyt 3 asteessa.

2 kommenttia:

  1. mites tää kastelusysteemi on alkanut pelittää? Kuinka pitkälle 200 litraa riittää, koko viikoksi?

    VastaaPoista
  2. Kastelusydeemi on alannut pelittää aika mukavasti. Tuntui, että säädöt - ohjeitten mukaisesti tehtynä natsasi heti kohdalleen, yhtä lukuunottamatta. Tässä yksi anturi päästi ämpärin täyteen vettä yhden vrk:n aikana. Korjasin säädön kiristämällä ruuvia ja sekin toimii nyt hyvin.

    Letkuja on aika ikävä viritellä. Mullakin on osa taimista ämpäreissä, joten ämpäreitten paikat tulee miettiä hyvin etukäteen ennen putkiston asentamista. Letku on lisäksi aika jäykkää ja on kierteellä. Kiinnityksen apuna käytin nippusiteitä, joilla niittasin letkut tukevasti kiinni ämpärin reunaan.

    Asentaminen oli helppoa kasvusäkkeihin.

    Vettä on riittänyt tuossa 200 l säiliössä näillä keleillä ja kasvustoilla noin viikoksi. Sisälämpötila on heitellyt 30 asteen kantturoissa ja taimia on noin parikymmentä ja samaten antureita. Puolet taimista on kookkaita kasvihuonetomaatteja, joiden korkeus on nyt puolisentoista metriä. Kasvien kasvaessa veden kulutuksen määrä vielä lisääntynee, ennen kuin alan karsia lehtiä pois kovalla kädellä.

    VastaaPoista