20.2.2011

Alku

Mistä visio kasvihuoneen rakentamisesta alkoi? Viime kesänä eräs tuttavani oli perustanut kasvihuoneen; runkona vanha autoteltta ja päälle muovi. Sisällä kasvoi tomaatteja, paprikoita, kurkkuja ja chiliä. Sato oli runsas ja maukas. Viime kesänä keskustelin myös erään vaimoni sukulaisen kanssa, jonka vanhemmat olivat harrastaneet pienimuotoista kasvihuoneviljelyä vuosikaudet mökillään. Kasvihuone oli vaatimaton, puukehyksinen  muovikalvolla peitetty rakennelma. Mutta toimiva ilman minkäänsorttista automatiikkaa. Ja vihannekset edelleen herkullisia ja työ palkitsevaa.

Viime lokakuussa olimme Rhodoksella syyslomalla. Tutustuin siellä erääseen baarinpitäjään (!), jonka kanssa juttelimme pitkät tovit maailman menosta, Kreikan politiikasta, ... Ravintoloitsija kertoi myös kasvattavansa tomaatteja kotitarpeikseen. Seinustalle taimi ja vettä päälle. Maaperä on ravinteikasta ja ilmanala sopiva. Sato on parikymmentä kiloa kesässä; herkullisia, parempia kuin kaupassa.



Meillä on Lappeenrannassa pihapiiriä 1500 neliötä. Viitisen omenapuuta, perennapenkkejä, koristepensaita ja sitten ruohokenttää. Tontilla 30-luvulla rakennettu talo ja iso ulkorakennus, jossa työtilaa, autotalli, sauna + saunakamari, puuvaja ja puutarhurin varasto. Pihalla on 15 metriä syvä kaivo juomakelpoisine Salpausselän vesineen, jota käytän lähinnä kasteluun. Miksei siihen pihapiiriin kasvihuonekin sopisi?

Päätin sitten syksyllä rakentaa seuraavaksi kesäksi kasvihuoneen. Itse? Siksi, että saan sen rakennettua parilla sadalla eurolla. Alumiinirunkoinen ja kennomuovinen maksaisi kuutisen sataa. Jos ei olekaan kivaa, kasvit paleltuvat tai tuokat syövät, tai innostus loppuu kesken. Taudit tuhoavat. Ei ole paljon hävittävää.

Kasvarista tulee puurunkoinen ja UV-suojatulla kasvihuonemuovilla verhoiltu. Koko on pari kertaa kaksi ja puoli metriä. Elementtirakenteinen. Voin nikkaroida osat talven aikana ja pystyttää nopeasti keväällä. Myös laajennettavissa myöhemmin, jos on tarvetta ja en hanki alumiinirunkoista. Kuvat ja toimintaperiatteet on mietitty jo.

Muuta konkreettista tähän mennessä on:

  • kylvetty 49 kpl tomaatin, paprikan ja chilin siemeniä;
  • hankittu Megaman'n kasvivalaisin taimikasvatukseen sekä rakennettu puoliväliin asti kolmella Megaman'n kasvipolttimoilla toimiva kasvivalaisin;
  • tilattu Kivikankaalta Tropf Blumat -kastelujärjestelmä;
  • hommattu kasvihuonemuovia ja protoiltu kelmun kiinnitystä kehykseen sekä testattu lämpö- ja pakkasominaisuuksia;
  • mietitty kasvihuoneen energiankulutusaspekteja ja automaatioasioita;
  • kylvetty kokeeksi muutamaa erilaista keittiöyrttiä;
  • osteltu kaikenlaista pientä alaan liittyvää.
Näistä kaikista toimista kirjoittelen jatkossa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti